środa, 12 marca 2025

Zdrowie na wiosnę - spotkanie z dr Anną Szczukocką

W środę 12 marca 2025r. odwiedziła nas po raz drugi dr Anna Szczukocka .

Pani dr zaprezentowała nam prelekcję na temat profilaktyki dla seniorów Zdrowie na wiosnę.

Organizm człowieka powinien być odpowiednio przygotowany na wiosnę, szczególnie dotyczy to osób w naszym wieku. Przygotowania te obejmują :

  •  oczyszczanie organizmu np. w czasie Wielkiego Postu  (chrześcijaństwo), Ramadan (muzułmanie) itp. Dziś nie musimy utrzymywać ścisłego postu, wystarczy, że powstrzymamy się  od jedzenia np. słodyczy, ciasta,

  • dbanie o dobre nawodnienie – zaleca się picie wody dobrej jakości  w ilości 30ml/1 kg ciała,

  • pozbycie się obcych z  organizmu, czyli pasożytów, uszkadzających tkanki i prowadzących do niewydolności różnych narządów. Poleca się częste mycie rąk, szczególnie po przyjściu ze sklepów oraz mycie warzyw i owoców w wodzie  z dodatkiem sody oczyszczone . Na oczyszczenie z pasożytów dr Szczukocka poleca herbatki, kapsułki i syropy firmy Herbapol pod nazwą Robaq,

  • dbanie o prawidłową masę ciała: pół talerza winny zajmować warzywa, ćwiartkę – węglowodany i ćwiartkę – białko. Nie należy ograniczać dobrego tłuszczu np. masła, oliwy, smalcu z gęsi i kaczki,  nierafinowanych olejów. Unikać pieczywa jasnego, marketowego,

  • zadbanie o układ nerwowy i mózg, np. spacery, ruch na powietrzu, gry i krzyżówki, można wspomóc się preparatem cytokoliną,

  • dbać o suplementację witaminami i mikroelementami np. witaminę D3 + K2, ChelaMagB6, witaminy z grupy B, wapń, potas. Należy używać dużo ziół ( piołun, pokrzywa, mięta, bylica, czarnuszka, ostropest plamisty,  czarny sfermentowany czosnek).   

Pani Anna Szczukocka zwróciła uwagę na picie herbatek ziołowych, picie sfermentowanych napojów mlecznych,  jedzenie grzybów, jedzenie ryb, szczególnie morskich, jedzenie  owoców z ciemną skórką, jedzenie warzyw, jedzenie kiszonek, jedzenie jajek, jedzenie pestek z dyni i pestek słonecznika, jedzenie fasoli i  ciecierzycy, jedzenie podrobów i wywarów z kości i mięsa.
Ważne jest, aby jedzenie było urozmaicone, inne każdego dnia. 

Na koniec wykładu pani dr Szczukocka podała nam listę leków bez recepty: medytacje, pozytywne myślenie, uśmiech, miłość, zdrowy sen.

Wykład był bardzo obszerny i znacznie poszerzył naszą wiedzę na temat, jak dbać o siebie, aby żyć zdrowo i długo.

My mieliśmy bardzo dużo pytań do pani dr, każdy chciał się dowiedzieć jak najwięcej o swoich dolegliwościach i jak im przeciwdziałać. Koniecznie pani dr Anna Szczukocka będzie musiała jeszcze nieraz odwiedzić nas i poszerzyć nasze wiadomości.